El DIAMANT: TALLA, COLOR i PURESA

Hola a tots.

Començarem a parlar en el primer post de la “pedra preciosa” considerada més preciosa en l’àmbit de la joieria; el diamant. El període de temps en la creació d’un diamant natural pot variar entre 1 milió i 3,3 milions d’anys. Això junt amb les seves característiques de duresa  transparència i lluminositat (gràcies a les seves característiques de refracció i dispersió de la llum i a una bona talla) fan del diamant la gema més preciosa.

Grup de diamants de talla brillant
Grup de diamants de talla brillant

No hem de confondre el diamants naturals dels anomenats diamants “creats”. Aquests últims són diamants sintètics, doncs s’han creat mitjançant un procés de síntesis en càmeres d’alta pressió i temperatura. Els joiers estan obligats a especificar que aquests diamants “creats” són sintètics. Hi ha recursos comercials que anomenen a aquests diamants com creats o ecològics. Aquestes noms indueixen a la confusió doncs no són ecològics i el que pretenen és evitar anomenar-los sintètics. El preu d’aquests diamants sintètics és molt inferior als naturals i a mesura que es vagin abaratint els processos de síntesis de diamants, i per tant aquests cada cop valdran menys. Solen usar-se en la industria i s’han introduït en el sector de la joieria i en conseqüència no son pedres precioses ja que són sintètiques.

A Joieria Petritxol usem diamants naturals procedents de fonts legítimes no involucrades en el finançament de cap conflicte, conforme s’estableix en les resolucions de  les Nacions Unides, i garantit per escrit pels nostres proveïdors.

TALLA, COLOR, PURESA (o transparència) i PÈS.

Les quatre característiques que determinen el valor i la qualitat d’un diamants són les conegudes com les 4C, tenint en compte que parlem de diamants naturals.

TALLA.

La talla no fa referència a la forma sinó a la precisió en la col·locació de les facetes, grau de polit i proporcions, per tant fa referència a la qualitat. Una bona talla aconseguirà que el diamant reflecteixi al màxim la llum i produirà mes brillantor i flaixos.

COLOR.

El millor color per a un diamant és l’incolor. Per graduar el color d’un diamant s’usa una escala de color que els classifica des de totalment Incolors o Blanc excepcionals (conegut també com RIVER o E-D segons l’escala usada) fins els classificats com Color (YELLOW o les lletres de la O a la Z).

PURESA.

La transparència o puresa ve determinat per la presència d’impureses, imperfeccions o esquerdes que es poden produir en el procés de cristal·lització. Per tant les impureses formen part de les característiques dels diamants naturals i a l’hora determinen el seu valor. Major puresa implica més valor.

Quan no s’observen imperfeccions ni esquerdes observant-los amb una lupa de deu augments els anomenarem perfecte (Flawless o F.I. segons la nomenclatura que fem servir). Si les imperfeccions les podem veure a simple vista el classificarem com imperfecte o amb les lletres I1, I2 o I3 (sistema GIA – Gemological Institut of America).

PES.

El pes de les pedres precioses s’expressa en quirats i s’usa la abreviatura ct. Un quirat equival a 0,2 grams i la paraula ve de la paraula grega keration.

La tècnica per incorporar els diamant i altres pedres a les joies es diu “encastat”. D’aquesta manera s’encaixarà el diamant en la muntura que normalment serà d’or.

En conclusió: Per norma general, menys color, més puresa i més pes significarà mes valor.

Acabem parlant d’alguns diamant celebres:

Cullinan”, de 3.106 quirats, incolor i de Sudàfrica. També conegut com Estrella del Sud. Es el diamant mes gran trobat fins al moment. Entregat com obsequi al rei Eduard VII. Un cop tallat es varen obtenir 150 pedres tallades.

Excelsior”, de 995,2 quirats, també de Sudàfrica com l’anterior. Tallat en 20 peces.

Star of Sierra Leone”, de 968,8 quirats i de Sierra Leona.

Seguirem parlat del diamant i aprofundint en cada una de les seves característiques en altres post.

(Nota: Algunes traduccions automàtiques podrien donar resultats imprecisos en els termes mes tècnics i específics).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *